Vizzulin dr.

Što se krije iza skraćenice Dr.? Možda jer su to inicijali rodnog Drniša, možda doktora, možda znanstvenika, možda meštra. Konačan odgovor ćete dati Vi, ali ipak nomen est omen.

Vino Dr. se proizvodi od sorte Cabernet sauvignon. Grožđe se bere ručno i selekcionira prije prerade. Berba se u pojednim godinama odvija u smiraj jeseni zbog kasnije dobi dozrijevanja. Prilikom planiranja termina berbe velika pažnja se posvećuje fenolnoj zrelosti samog grožđa. Fermentacija i maceracija traju do dva tjedna u vinifikatorima pri nižim temperaturama. Niže temeprature fermentacije i maceracije iznimno doprinose bogastvu aroma ovog vina i manjoj ekstrakciji tanina. Vina nakon alkoholne i malolaktične fermentacije u kontroliranim uvjetima dozrijevaju u barrique bačvicama od slavonskog, američkog i francuskog hrasta od šesanest do trideset mjeseci. Vina od sorte Cabernet sauvignon kao mlada su astrigentna i često nehramonična, pa s pravom traže duže dozrijevanje. S druge strane visok sadržaj polifenola, odnosno tanina pružaju ovom vinu veliki potencijal starenja. Nakon odležavanja, vino se puni u boce u kojima odležava minimalno šest mjeseci prije puštanja u prodaju. Svoj puni potencijal Dr doživljava tek nakon pet godina.

Dr je vino zagasite, tamne i ljubičasto crvene boje. Bogatog, punog i snažnog je tijela, te blago naglašene svježine. Vino iznimne strukture, harmonično, s dosta zrelih i zaokruženih tanina. Mirisi su voćni, gdje arome zrelih šljiva, višnja i ribiza se isprepleću sa začinskim notama zelenog papra, duhana, metvice. Dr je idealan pratitelj jelima s roštilja, od mesnih jela pa sve do plave ribe. Pažljivim dozrijevanjem i njegom u hrastovim bačvama dobili smo jedinstveno vino za jedinstvene trenutke.