Vizzulin Kalandrun

Vizzulin Kalandrun

Kalandrun je velika ševa (lat. Melanocorypha calandra), ptica pjevica poznata po glasnom i predivnom oponašanju pjeva ostalih pjevica. Obitava na širem području Petrova polja gnijezdeći se u krilu vinograda gospodarstva Vizzulin. Vino Kalandrun baštini u sebi ljepotu pjeva imena svog o čemu svjedoče istaknute nagrade na eminentnim natjecanjima (brončana medalja Decanter 2019.).

Vino Kalandrun se proizvodi od sorte Merlot. Grožđe se bere ručno i selekcionira prije prerade. Fermentacija i maceracija traju do dva tjedna u vinifikatorima pri nižim temperaturama. Niže temeprature fermentacije i maceracije iznimno doprinose bogastvu aroma ovog vina. Vina nakon alkoholne i malolaktične fermentacije u kontroliranim uvjetima dozrijevaju u barrique bačvicama od slavonskog, američkog i francuskog hrasta od dvanaest do šesnaest mjeseci. Dozrijevanjem vina u drvu, mekani i brašunasti tanini Merlot-a lijepo se zaokruže, a istovremeno doprinesu optimalnoj ravnoteži vina i samog drva. Note dima, vanilije i začina koje vino dobiva dozrijevanjem u drvenim bačvicama nježno balansiraju s prirodnom voćnosti vina. Nakon odležavanja, vino se puni u boce u kojima odležava minimalno šest mjeseci prije puštanja u prodaju.

Kalandrun je vino duboke, rubin crvene boje, snažnog, punog i elegantnog tijela uz mekane i glatke tanine. Vino iznimno bogate strukture i užitne harmoničnosti. Mirisi su dominantno voćni, gdje prevladavaju arome zrelih šljiva i višnja, uz arome bobičastog voća poput maline, ribiza i sl. Kalandrun izvrsno pristaje uz oboritu ribu, divljač i sva mesna jela, osobito uz pečenu janjetinu ili teletinu. Uz snažno i robusno, ali ipak elegantno i uglađeno tijelo ovo vino nas poziva na druženje u iznimnim prilikama.